Demana'ns una cita

Ens posarem en contacte al més aviat possible per confirmar la teva cita.
Ja sóc clientNo sóc client

Quina mascota tens? (requerit)
GosGatExòtic

Cita per (requerit):
VeterinariPerruqueria*
(* Servei de perruqueria només dimecres i divendres)

T'agradaria per al dia

He llegit i accepto la llei de protecció de dades.
Veure la llei aquí

VULL ESTERILITZAR LA MEVA MASCOTA…QUÈ HE DE SABER?

Posted: 20/01/2017-Likes: 1-Comments: 0-Categories: Mascotes, Medicina, Salut

L’esterilització dels nostres animals de companyia és la operació electiva més habitual. Això és degut als beneficis que presenta per a la seva salut i alhora la tranquil·litat que això aporta als seus propietaris.

A continuació us explicarem de manera senzilla els procediments d’actuació, com i quan aplicar-los, quins avantatges té i com minimitzar els riscos o efectes indesitjables.
Esterilització mascles i femelles

Si es tracte d’un mascle:

L’esterilització del mascle o orquidectomia consisteix en una intervenció quirúrgica on a través d’un sòl tall d’uns 2 cm s’extreuen els dos testicles. És una intervenció poc invasiva i poc dolorosa, on l’animal es recupera ràpidament i ja fa vida normal al dia següent. Els gossos es cusen amb punts interns de manera que és guanya en comoditat, i en el cas dels gats, ni tan sols en porten.

Quan: A partir dels 6 mesos.

L’edat mínima per castrar-los és un cop es consideren madurs sexualment. En mascles la data de l’ operació sol venir més determinada per si hi ha algun problema de comportament o de salut que ho requereixi.

Avantatges: la majoria de vegades és realitza per tal de millorar o evitar problemes comportamentals on intervenen les hormones masculines com el marcatge amb orina, les montes no desitjades, baralles amb altres mascles dominants i fugides en èpoques de zel. En quan a la salut s’elimina la possibilitat de patir tumors testiculars, els problemes de pròstata (com la hiperplàsia benigne o la prostatitis) i es redueix l’aparició de tumors anals.

Si tenim una femella:

El més recomanable és fer una ovariohisterectomia, que consisteix en extirpar els ovaris i la matriu. Tot i que és una cirurgia molt més invasiva que en els mascles, la recuperació és bona si és fa una bona anestèsia i analgèsia, tan durant com desprès de la operació. En un parell de dies la majoria fan vida pràcticament normal.

Quan fer-ho: Idealment entre el primer i el tercer zel en gosses o abans de l’any en gates.

En femelles el moment és vital ja que hi ha l’evidència científica que l’esterilització en una edat juvenil redueix molt la possibilitat d’aparició de tumors mamaris, el segon tipus de càncer més freqüent en gosses al món i el primer en països com Espanya.

Avantatges per a la salut: entre el 30 i 50% dels tumors en gosses són malignes, el 50% fan metàstasis i si es tracta d’una gata entre el 80 i 96% són dolents. Esterilitzar una gata abans de l’any redueix un 90% el risc de patir càncer de mama, i si parlem d’una gossa esterilitzant-la entre el primer i segon zel ens dona un resultat similar. Un cop passat aquest límit, l’efecte de la prevenció desapareix ràpidament.

De totes maneres, fer-ho en qualsevol altre moment evita l’aparició d’infeccions de matriu, elimina les pseudogestacions (embarassos psicològics), i s’acaba amb el risc de montes accidentals i de camades no desitjades.

Prev / Next Post