Medicina i Cirurgia d'animals exòtics
Els animals exòtics són mascotes cada cop més freqüents a les nostres cases, però per tal d’atendre’ls com es mereixen és necessària una formació especial. A GIRAVET Centre Veterinari de Vilafranca del Penedès podràs portar la teva mascota sigui quina sigui.
Animals exòtics
Les fures són la mascota exòtica més comparable al gos i al gat. És obligatori microxipar-les i censar-les, es vacunen anualment principalment contra el brom (moquillo en castellà), necessiten pipetes contra les puces i les podem treure a passejar tranquil·lament pel carrer.
Però tenen particularitats que cal conèixer, com que és preferible fer una castració farmacològica (química) en lloc de la intervenció quirúrgica per tal d’evitar malalties hormonals en un futur.
Recordeu que són animals carnívors però que és millor que evitem els aliments crus, ja que podrien agafar salmonel·losi o altres malalties contagioses per les persones.
Els conills en captivitat poden viure uns 10 anys. La primera visita serveix per confirmar el sexe i les pautes d’alimentació que, tot i que poden semblar coses molt bàsiques, en múltiples ocasions la informació que us han donat en el lloc d’adquisició no és correcte.
La vacuna contra la mixomatosi és anual o semestral segons el cas, i és imprescindible encara que no tinguin contacte amb l’exterior. Es tracta d’una malaltia molt estesa en els conills silvestres de Catalunya i que afecta conills que viuen en pisos a través del contacte amb mosques i altres insectes.
Els conills són mascotes molt particulars, cal conèixer bé les característiques de la seva espècie per tal de diagnosticar i tractar les malalties correctament.
Les tortugues terrestres són mascotes solitàries, independents i herbívores. Es tracta d’animals estacionals, de manera que hibernen de manera natural quan arriba el fred. Cal recordar que la hibernació és un procés que cal evitar si l’estat de salut de l’animal no és l’adequat.
Les tortugues aquàtiques són carnívores, hem de conèixer bé l’espècie que tenim per poder imitar les condicions climàtiques en què pot viure de forma ideal.
Les revisions completes d’aquestes espècies gairebé sempre requereixen la realització de radiografies per la impossibilitat que ens dóna la closca per explorar l’animal de forma correcta.
Les cobaies (o conills d’Índies) en captivitat poden viure sis anys i cal alimentar-les correctament, ja que poden tenir deficiències nutricionals que provoquin problemes mèdics crònics irreversibles.
És per això que en la primera visita sempre es repassa com ha de ser una dieta correcta i com ha de ser el seu allotjament per evitar problemes de salut.
Quan parlem de hàmsters hem de saber que hi ha tres espècies amb moltes diferències quant a aspectes d’anatomia i de comportament.
En aquest cas la millor medicina és la prevenció, ja que en alguns casos la seva petita mida pot limitar després resoldre problemes que s’han complicat.