Search
Close this search box.
giravet-vilafranca-logo (1)

Entrevista a Francesc Gonzàlez

Entrevista de la consultora de negoci i màrqueting per centres veterinaris Myvetpet Consulting a Francesc González, gerent de Giravet Centre Veterinari de Vilafranca del Penedès.

El principal objectiu d’aquesta entrevista és donar a conèixer part de la feina que fa Francesc González com a gerent veterinari i els valors de la seva professió, que fan de la veterinària de petits animals de companyia un servei essencial per a la societat moderna.

Myvetpet – Sobre tu

Quan vas decidir que volies ser veterinari i per què?

 

Des de ben petit el món animal m’ha atret moltíssim. Sóc de la generació que vàrem créixer veient a la TV programes de divulgadors com Félix Rodríguez de la Fuente o Jaques Cousteau… Em fascinava descobrir coses del regne animal i, tot i que a casa no erem de tenir animals de companyia (excepte una tortuga), sempre connectava molt amb ells quan en tenia l’oportunitat.

De més gran i de manera natural, em vaig decantar cap a les ciències biològiques i mèdiques, el que em va portar a decidir-me per la veterinària i així combinar dos interessos: els animals i la medicina.

 

Myvetpet – La clínica

Per què decideixes instal·lar una clínica veterinària a Vilafranca de Penedès? Quins canvis que has realitzat des dels inicis i quins serveis ofereixes actualment als teus clients.

 

Després de treballar gairabé 10 anys per altres, tinc la necessitat de treballar segons els meus criteris i gràcies al meu entorn familiar, que sempre m’ha recolzat, inicio el projecte de Giravet, la meva clínica veterinària.. Tot un repte! Però alhora un dels projectes més il.lusinants de la meva vida. 

Recordo llevar-me a les dues de la matinada una nit de febrer de l’any 2007 i començar a escriure en un foli l’esboç del projecte que tenia al cap: ubicació, costos d’obertura, potencial de clients, fonts de finançament… Encara conservo aquelles notes! Em fan somriure cada cop que les veig, són la prova de que si fas les coses bé i amb convicció, tens moltes possibilitats d’aconseguir el que et proposis. 

Vaig triar Vilafranca del Penedès perquè hi visc a prop i en aquell moment el barri nou de la ciutat (La Girada) no disposava de servei veterinari. A més, és una zona ben comunicada amb poblacions properes i això et permet augmentar la teva àrea d’influència més fàcilment.

En quant als canvis que he realitzat des de que vaig obrir ara fa gairebé 14 anys, han estat molts. Sempre he mirat de fer les coses amb seny i sent el més analític possible. Per exemple, vaig treballar sol els primers tres anys. Tenia servei de perruqueria unes hores un o dos dies a la setmana, però el tema mèdic, de botiga i administratiu el portava jo. Després vaig anar afegint personal: una veterinària, perruquera cada dia de la setmana, una ATV,… de manera que el servei millorava en qualitat i eficiència. 

Pel que fa a les instal·lacions, ja partia amb un mínim d’equipament per poder fer bé la feina, encara que sempre procuro incorporar millores que ens permeti estar tecnològicament al dia: electrocardiògraf, bisturí elèctric, bombes per administrar sèrum, ecògraf, generador d’oxigen, radiologia digital, laboratori complet d’analítiques… Respecte a la distribució de la clínica, treballem perquè pacients i propietaris se sentin el més a gust possible (canvis a recepció, nova consulta, etc.).

Myvetpet – L’equip

Parla’ns una mica del teu equip. Quant de temps porten amb tu? Quines són les seves funcions?

Actualment l’equip el formem dos veterinaris i una ATV. Fins fa dos anys també hi tenia una perruquera canina. La veterinària, la Mireia, fa prop d’onze anys que treballa amb mi i la Marta, la nostra ATV, en fa 7 aquest any 2022. Com a veterinària amb experiència, amb els anys la Mireia ha anat guanyant molt de pes dins el funcionament del centre i actualment s’encarrega de la medicina interna, dermatologia i cirurgia general, és molt polivalent i una gran professional. 

L’ATV fa una feina imprescindible, doncs ens ajuda com a tècnica en tots els temes mèdics (consultes, cirurgia, analítiques, etc.), però a més a més s’encarrega de la botiga, de l’atenció al client i de la coordinació d’agendes… una crack.

Per la meva banda, jo divideixo el meu temps laboral en portar la gestió del centre i, durant les meves hores de consulta, faig medicina general i interna, consultes d’oftalmologia i cirurgia general.

 

Myvetpet – L’organització

Com t’organitzes per poder fer de veterinari a la clínica, dedicar temps a la gestió de l’empresa i a més fer de pare? Tens algun secret?

No hi ha cap secret. Crec que es tracta d’organitzar-se. Una part de la meva jornada laboral diària es dedica a la gestió de la clínica, això vol dir que cada dia hi estic a sobre dels temes per tal d’evitar que s’acumulin. Miro de planificar força. 

Quan estic a la consulta em concentro en allò que tinc entre mans, en aquell moment sóc un professional més que ha de resoldre casos mèdics i millorar la salut dels pacients. Evidentment és molt important dedicar part del temps a explicar a cada propietari els detalls relacionats amb la salut de la seva mascota.

Fer de pare és el més fàcil, és una passió. Tinc la sort de poder dedicar temps al meu fill: tots els matins estem junts fins que el deixo a l’escola, algunes tardes el puc recollir i participar amb ell en el seu dia a dia, i els caps de setmana també podem gaudir junts en família. Crec que tenim un horari ben organitzat que ens permet a tots compaginar adeqüadament la vida laboral i familiar, i això és un èxit.

Myvetpet – La gestió estratègica

Ets un gerent veterinari que dediques part del teu temps a analitzar quines coses passen i per què passen en el teu negoci. Quins beneficis t’aporta dedicar part del teu temps a la gestió estratègica a la clínica veterinària?

Crec molt en la planificació i per això poques vegades prenc decisions poc meditades. Per tant, tenir un pla d’actuació a curt, mig i llarg plaç és bàsic. Després es podrà dur a terme com tu pensaves o no, però has de tenir una guia amb els objectius.

Per això, des de fa uns anys dedico part del meu temps i recursos econòmics a millorar en gestió i estratègia. Mogut per aquesta inquietut, l’any 2017 vaig fer la primera avaluació de l’estat del meu negoci. En aquell moment, els resultats em van fer veure que si volia redreçar el rumb, aprofitar el potencial del centre i créixer, havia d’invertir en la gestió.

Amb els resultats d’aquell informe o fotografia del negoci (“Snap shot”), començo a assistir a xerrades i seminaris de gestió veterinària bàsica que m’obren els ulls sobre temes i conceptes que desconeixia (KPIs, EBITDA, polítiques de preus,…) i altres que feia intuitivament però que no em donaven resultats. 

El 2018 em decideixo a contractar els serveis d’una empresa de gestió de clíniques veterinàries, Myvetpet Consulting, per tal de que m’ajudi en l’estratègia del meu centre: una de les millors decisions que he pres per GIRAVET.

Els beneficis que aporta mirar de gestionar bé la clínica són clars: milloren els ingressos, optimitzes els teus recursos tant econòmics com de personal, tens contemplats els possibles escenaris del sector i de l’evolució de la teva clínica (el que et permet fer accions de correcció i millora) i t’ajuda en la relació comercial amb els teus clients.

En resum: et permet donar més valor a la teva empresa i fer-la més competitiva i eficient.

Myvetpet – Internet

Què en penses d’estar a internet? Necessitat o obligació?

Avui en dia si no estàs a internet no existeixes. La gent quan tenim una necessitat, la que sigui, el primer que fem és consultar a Google i, si no hi apareixes o ho fas de manera poc atractiva o estàs mal posicionat, perds moltes opcions de que et triin a tu.

Per tant, és una obligació estar present a internet i alhora una necessitat, doncs et permetrà ser més visible per a captar potencials clients, així com informar i seguir en contacte amb els teus clients actuals, ja sigui a través d’una web útil, d’unes xarxes socials que et permetin interactuar amb ells. Quants més canals millor.

Myvetpet – La comunicació

¿Com entens ha de ser la comunicació entre la clínica veterinària i els propietaris de mascotes? Hem vist les excel·lents opinions que tens dels teus clients, un 4,7 a Google, és el somni desitjat per molts companys de professió. Com ho fas?

Crec que la base de la comunicació amb els propietaris de mascotes és la confiança. Nosaltres intentem crear un clima en el que es trobin prou a gust com perquè ens puguin expressar totes les seves inquietuds. Quan ho aconsegueixes els resultats sempre són millors, doncs tots anem en la mateixa direcció.

Els clients han de percebre el teu interès i que et mou la honestedat. Jo ho veig així. Per tant, qualsevol eina de comunicació que utilitzis haurà de complir aquestes premises i despendre honestedat i confiança: ja sigui una campanya per sms i vinculada a la web, un post a Instagram, un correu electrònic o una trucada telefònica. S’ha de notar que has pensat en elles/s i que allò que els ofereixes és del seu interès, que reportarà un benefici a les seves mascotes.

Pel que fa a la puntuació de Google, és un èxit de tot l’equip, avui dia la gent et reconeix la feina d’aquesta manera i els hi estem molt agraïts, de veritat. Només intentem fer les coses bé, com fa 14 anys quan vaig obrir i no hi havien puntuacions online.


Myvetpet – El sector veterinari

Donada la teva amplíssima experiència, digue’ns la teva opinió sobre cap a on es dirigeix el sector. Penses estem en una transformació d’aquest tipus de negocis cap a una major professionalització?

El sector de petits animals sempre ha estat molt atomitzat, racionalitzar-lo una mica no estaria malament. L’especialització podria ser una de les vies per aconseguir-ho: centres de primera opinió i medicina preventiva, centres especialitzats en una disciplina concreta, hospitals d’àrea d’influència i hospitals de referència multidisciplinars per a atenció d’alta complexitat podria ser una distribució prou equilibrada.
Tot això ha d’anar lligat també a un creixent constant en el nombre de mascotes per llar en el nostre país i, imprescindiblement, a la conscienciació de les propietàries/is de cuidar i cubrir les necessitats dels seus animals de manera adequada i responsable, sinó no anem enlloc.
Un altre tema és qui governarà els canvis futurs… Els grups d’inversió? Les grans cadenes de distribució de productes animals? Els Col.legis Veterinaris? Els propis professionals?
Jo ho veig encara tot una mica incert, però que ens hem d’anar reinventant perquè la transformació ja és aquí, és una realitat.
 

Francesc González, gerent de Giravet Centre Veterinari de Vilafranca de Penedès.

David Vargas, gerent de Myvetpet Consulting, consultoria de negoci i marketing per clíniques veterinàries.